Bekijk alle vluchten »

Stuur een vredesduif aan Mouaz Al-Khatib

Syrie is verscheurd en de huidige dictator Assad weet van geen wijken. Dagelijks vallen vele burgers als slachtoffers aan het geweld. De oppositie is verdeeld en deels vreedzaam, maar ook gewelddadig. Het geweld in Syrië werkt destabiliserend op de gehele regio. Wie ziet er een vreedzame toekomst voor Syrië waarin heel de mens en het algemeen belang gediend zullen worden?

Met deze vragen kwam vredesorganisatie PAX een aantal jaren geleden terecht bij Mouaz al-Khatib en nodigden hem vorig jaar uit om bij ons zijn verhaal te houden. Hij is nu gekozen als de voorzitter van de internationaal erkende Syrische Nationale Coalitie. Door zijn persoonlijkheid en overtuigingen biedt dit veel perspectief voor effectieve politieke druk op het regime van Assad en een vreedzame transitie in de toekomst..

Mouaz al-Khatib Mouaz (1960) is een belangrijke leider van het vreedzame protest in Syrië en predikt begrip, redelijkheid en openheid. Hij is een invloedrijke Syrische geestelijke en islamgeleerde. Hij komt uit een familie van geestelijken. Hij was twee jaar de vrijdagprediker van de Omayadenmoskee in Damascus. Zijn vader was dat 42 jaar lang, en diens vader en diens vader eveneens. Al-Khatib betekent in het Arabisch: de vrijdagprediker van de moskee. Hij stamt uit een oud geslacht dat afstamt van de Profeet Mohammed. Maar in 1995 werd hij ontslagen. Hij mag sindsdien nergens meer in Syrië preken.

Nederland leerde hij kennen in 1991, toen hij nog bij Shell werkte. Hij kwam voor een cursus naar Den Haag en stuitte toen ‘op een wereld van misverstanden tussen Oost en West’. Hij gaf zijn baan eraan en zet zich sindsdien als geestelijke in ‘voor verbetering van het onderlinge begrip’ tussen groepen in Syrië, maar ook tussen het Westen en de Arabische wereld.

In november 2011 was hij op uitnodiging vanPAX in Nederland voor een conferentie over godsdienstvrijheid. In mei 2012, toen Al Khatib voor de vierde keer gearresteerd werd, voerde PAX actie voor zijn vrijlating.

Na zijn arrestatie in april 2012 schreef Edwin Ruigrok, medewerker van PAX het volgende over hem:
‘Met Mouaz samen een gesprek aangaan gaat niet zonder ontroering. Hij zoekt en slaat de brug om zijn boodschap over te brengen en om de ander binnen te laten komen. Er zijn er niet heel veel van dat kaliber.
Ondanks zijn actieve communicatie over een vredige toekomst in Syrië blijft hij meer een prediker dan een activist. Hij brengt boodschappen van verzoening die hem kenmerken als geestelijke, meer dan een politicus. Hij is er vast van overtuigd dat de weg van Allah vrede brengt. Hij kan dan ook intens verdrietig zijn als hij merkt dat geloofsgenoten die boodschap niet oppakken. Zijn geloof inspireert hem ook om weer op pad te gaan, mensen te ontmoeten en hen aan te moedigen te geloven in een vredig Syrië.
Voor een prediker staat Mouaz heel praktisch en daadkrachtig in het leven. Zijn technische achtergrond en ervaring bij grote bedrijven helpen hem hierbij. Zijn boodschap echter is eerder spiritueel dan politiek en hij gelooft dat mensen kunnen veranderen’.