Bekijk alle vluchten »

Stuur een vredesduif aan Fadi Hallisso

Fadi Hallisso is een jonge Syrische Jezuïet (34 jaar) uit Aleppo. Vorig jaar is hij gevlucht naar Libanon. Daar studeert hij aan een priesterseminarie. Ooit was hij ingenieur. Hij heeft een hulporganisatie opgericht om zijn landgenoten die naar Libanon gevlucht zijn te helpen. Ook schrijft hij weblogs.
 

‘Hoe kun je nu toekijken en niets doen?’
Hij is teleurgesteld dat Westerse landen zo bang zijn zich te bemoeien met het conflict in Syrië. “Het is alsof ze bang zijn dat er een doos van Pandora is opengegaan met de Arabische Lente. Westerse landen lijken er spijt van te hebben dat ze eerst die Arabische Lente ondersteund hebben. Alsof wij geen recht op vrijheid hebben in Syrië!”

Al Qaida
Jonge activisten als Fadi zijn gefrustreerd. Een jaar lang is er vreedzaam gedemonstreerd en toch bleef de internationale steun voor de vredelievende Syriërs uit. Niemand schoot hen te hulp. Fadi: “En als een aan Al-Qaida gelieerde groep gewapende strijders tegen Assad vecht, denken de mensen in Amerika en Europa dat alle verzetsstrijders meedogenloos zijn en er burgerdoden voor over hebben om Assad te verdrijven.” 

Wederopbouw
Mensen als Fadi kunnen niet begrijpen dat er zo weinig aandacht is voor de verzetsdaden van de ‘gewone’ Syriërs. Fadi: ”Helaas is het slechte nieuws uit Syrië het enige dat in de media doorkomt. Niemand heeft het meer over de dappere burgeractivisten die dagelijks hun leven wagen om waarden als gelijkheid en vrijheid te verdedigen of om het leven in de getroffen gebieden te organiseren via het maatschappelijk middenveld. Niemand vertelt dat er al negen internetradiostations zijn die berichten verspreiden over het verzet. Niemand heeft het over de illegale krant uit Deraya, die zo veel mensen inspireert om het verzet tegen onrechtvaardigheid niet op te geven.”

Hulp aan vluchtelingen
“Hoe kun je nu toekijken en niets doen?”, vraagt hij zich af. Natuurlijk weet Fadi dat buurlanden Libanon en Irak veel voorbeelden kennen van sektarisch geweld: geweld waarbij soennieten het op sjiieten of christenen hebben gemunt. Geweld waarbij iemands afkomst bepaalt of een ander met diegene in vrede kan leven. Omdat zij gewaarschuwd zijn, zo redeneert Fadi, zullen jonge Syriërs niet deze fout maken. Zelf geeft hij het goede voorbeeld. Hij heeft de organisatie Basma wa-Zeitouneh opgericht. Die verleent hulp aan Syrische vluchtelingen die volledig berooid de grens met Libanon zijn overgestoken. Met zijn hulp bouwen de vluchtelingen weer een toekomst op.

PAX voert al een jaar actie voor kleine initiatieven zoals die van Fadi. Op de webpagina www.adoptarevolution.nl kunt u die bekijken. Help mee om deze initiatieven gefinancierd te krijgen.

Weblog van Fadi Halisso: www.syrianaaa.com