Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif voor vredescomité Zummar

Vredescomité Zummar richt zich onder meer op het bemiddelen tussen verschillende tribale leiders en het organiseren van uitwisselingsbezoeken tussen vrouwen uit verschillende districten in de Ninewa-provincie.

In het door conflict geteisterde Irak werken lokale vredescomités hard aan het herstellen van vertrouwen. De Ninewa-provincie, gelegen in het noordwesten van Irak, is thuis aan een grote verscheidenheid aan etnische en religieuze groepen. Door opeenvolgende periodes van conflict en geweld, met meest recentelijk de snelle verovering van grote delen van de provincie door de Islamitische Staat in Syrië en Irak (ISIS), is het onderling vertrouwen ernstig geschaad. In gebieden waar ISIS is verdreven, heeft PAX met lokale organisaties en betrokken burgers vredescomités opgericht. Hiervoor zijn drie districten uitgekozen aan de Syrische grens in Noord-Irak: Sinuni, Rabia en Zummar.

Vredescomité Zummar

“Ons vredescomité heeft al veel kunnen bereiken”, aldus Berivan Ahmed, die sinds 15 maanden actief is binnen het comité. “De meest belangrijke dingen zijn communiceren met en bemiddelen tussen verschillende tribale leiders, een lobby-campagne voor een groot irrigatieproject, het opzetten van bewustwording sessies over transitional justice, en het organiseren van uitwisselingsbezoeken tussen vrouwen uit verschillende districten.”

Het district Zummar ligt tussen Sununi en Rabia, waar ook vredescomités zijn opgericht. De groep in Zummar benut deze positie door samenwerking tussen de comités te bevorderen en het onderling contact tussen bevolkingsgroepen in de verschillende districten te vergroten. Dit kan conflict voorkomen. Het renoveren van het eerder genoemde irrigatieproject, bijvoorbeeld, zou kunnen zorgen voor hernieuwde escalatie wanneer het groepen en gebieden oneerlijk bevoordeelt. Na verschillende bijeenkomsten hebben de vredescomités een gezamenlijk plan ontwikkeld dat dit tracht te voorkomen.  

Angst voor het opnieuw oplaaien van conflict is groot onder de bevolking in Zummar. “De situatie in Zummar is redelijk stabiel, maar er zijn nog steeds bepaalde zorgen en problemen die de veiligheid in te toekomst weer in gevaar kunnen brengen”, vertelt Berivan. Het werken aan vrede vindt ze cruciaal. “Ik geloof dat vrede de kern van het leven is. Vrede is het beginpunt van een nieuwe manier van leven die stap voor stap komt.” Berivan ziet vredesopbouw hand in hand gaan met het strijden voor grotere maatschappelijke veranderingen. Ze zet zich met name in voor de verbetering van de positie van vrouwen. “Aanvankelijk was ik alleen deelneemster in een vrouwensessie. Maar ik wilde lid worden van het vredescomité om te laten zien dat vrouwen in Zummar ook onderdeel kunnen zijn van vredesopbouw.”

Op de foto een schoonmaakactie door het vredescomité Zummar.