Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif voor vredescomité Sinuni

Het vredescomité van het district Sinuni in het noordwesten van Irak brengt mensen van verschillende politieke partijen bij elkaar, en samen zetten zij zich in voor vrede.

In het door conflict geteisterde Irak werken lokale vredescomités hard aan het herstellen van vertrouwen. De Ninewa-provincie, gelegen in het noordwesten van Irak, is thuis aan een grote verscheidenheid aan etnische en religieuze groepen. Door opeenvolgende periodes van conflict en geweld, met meest recentelijk de snelle verovering van grote delen van de provincie door de ISIS, is het onderling vertrouwen ernstig geschaad. In gebieden waar ISIS is verdreven, heeft PAX met lokale organisaties en betrokken burgers vredescomités opgericht. Hiervoor zijn drie districten uitgekozen aan de Syrische grens in Noord-Irak: Sinuni, Rabia en Zummar.

Vredescomité Sinuni

Tijdens creatieve activiteiten kunnen vrouwen hun ervaringen met het conflict delen. Foto Wladimir van WilgenburgHet vredescomité van het district Sinuni brengt mensen van verschillende politieke partijen bij elkaar, en samen zetten zij zich in voor vrede. Jindi Yazdin, geboren en getogen in Sinuni, zit sinds anderhalf jaar in het vredescomité. "Ik ging bij het vredescomité omdat ik mijn mensen wilde helpen en ervoor wil zorgen dat mensen die naar andere delen van Irak gevlucht zijn weer terug kunnen komen. Ik wil dat het weer veilig wordt, en dat mijn buren kunnen terugkeren." De uitdagingen waarvoor ze staan, zijn groot. Nu ISIS uit het gebied verdreven is, vindt er strijd plaats tussen verschillende andere milities die elk hun invloed over het gebied willen doen gelden. 

"De grootse bedreiging komt van politieke partijen die vechten om onze gebieden." Het vredescomité probeert juist mensen samen te brengen, en hierin zit volgens Jindi de kracht van de groep. "Het sterke van ons vredescomité is dat er mensen in zitten van verschillende politieke partijen, maar, wanneer ze hier zijn, handelen ze allemaal als lid van het comité." Zo kan het vredescomité met kleine stappen naar grote doelen werken. Dit doet de groep op verschillende manieren. Het verwerken van trauma's opgelopen door conflict, het nadenken over rechtspraak na conflict, en het betrekken van alle burgers bij vrede, staan hierbij centraal.

Zo heeft het vredescomité, onder andere, al meerdere sessies georganiseerd voor vrouwen. De sessies bieden vrouwen de mogelijkheid samen te komen in een veilige omgeving. Tijdens creatieve activiteiten kunnen ze hun ervaringen met het conflict delen. Ook heeft het comité een town hall meeting georganiseerd waar slachtoffers hun verhaal konden doen. Jindi vertelt: "We komen samen en organiseren activiteiten in een gebied waar nog conflict woekert, en waar geen faciliteiten, geen elektriciteit, en geen water zijn. Dit is enorm waardevol."

Foto: Tijdens creatieve activiteiten kunnen vrouwen over hun ervaringen met  conflicten praten. Foto © Wladimir van Wilgenburg