Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif voor Stana en Valentina van organisatie Sara Srebrenica

Sara Srebrenica brengt verschillende etnische groepen bij elkaar, om te werken aan wederzijds begrip en vertrouwen, en zo aan een gezamenlijke toekomst in Bosnië.

Lees hieronder verder of stuur direct een vredesduif naar Stana en Valentina.

Een land opnieuw opbouwen na een oorlog is ongelooflijk moeilijk. Dat ervaren ook de inwoners van Bosnië-Herzegovina. Ruim twintig jaar na de val van Srebrenica kampt zowel de oudere als de jongere generatie nog dagelijks met de verwoestende gevolgen van de genocide. PAX houdt zich al sinds 1995 intensief bezig met Srebrenica.

Zo steunen we de Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid van de overlevenden, zijn medeverantwoordelijk voor de permanente tentoonstelling 'Srebrenica Genocide - the Failure of the International Community' in het Potocari Memorial Centre, en bevorderen de dialoog tussen Dutchbatveteranen en nabestaanden. Het PAX-programma 'Dealing with the Past' steunt lokale initiatieven, zoals de Vereniging Sara Srebrenica, die de verdeelde bevolking bij elkaar brengt en helpt met het verwerken van het verleden.

Sara Srebrenica
Sara Srebrenica is een organisatie die geleid wordt door twee vrouwen, Stana Medic en Valentina Gagic. Valentina was achttien jaar oud toen in 1992 de oorlog in Bosnië-Herzegovina uitbrak. Drie jaar later vluchtte ze met haar man en eenjarige zoontje naar Srebrenica. De enclave die ook voor Nederland een zwarte bladzijde uit de geschiedenis is. Bijna achtduizend moslimmannen en -jongens werden hier door Bosnisch-Servische troepen gedeporteerd en bruut vermoord.

Na de val van Srebrenica probeerde Valentina haar leven weer op te pakken, maar dat viel niet mee. De bevolking was verdeeld en de verschillende etnische groepen stonden lijnrecht tegenover elkaar. Binnen de Servische gemeenschap waren er ook nog spanningen tussen degenen die er ook al vóór de oorlog woonden en de Servische gezinnen die na de zomer van 1995 van andere steden en dorpen naar Srebrenica vluchtten. Ze besloot haar leven te wijden aan het opbouwen van de vrede, en samen met Stana en enkele andere jongeren en vrouwen richtte ze in 1999 de vereniging Sara Srebrenica op. Hun doel was de verschillende etnische groepen bij elkaar te brengen, zodat ze van elkaars verhalen konden leren en bestaande problemen samen zouden kunnen oplossen. Ze legden contact met Bosniaks (Bosnische moslims) die terugkeerden. “We moeten met het verleden leren omgaan om verder te kunnen en om ervoor te zorgen dat onze kinderen en ook de toekomstige generaties in vrede kunnen leven”.

Succes
Ruim achttien jaar later is het initiatief van Valentina en Stana en hun collega’s uitgegroeid tot een succesvol project. Met steun van PAX wordt gewerkt aan het bevorderen van verzoening en interetnische en interreligieuze samenwerking en het verminderen van spanning. Jongeren leren hoe ze samen het traumatische verleden kunnen verwerken terwijl ze samenwerken aan een vreedzame, gemeenschappelijke toekomst. Inmiddels zijn er meer dan 250 projecten gerealiseerd, waaronder de oprichting van de Lokale Vrijwilligersdienst Srebrenica en de Jeugdraad Srebrenica. En aan plannen voor de toekomst is geen gebrek. In 2018 doen ze voor het eerst als Ambassade van Vrede mee aan de Vredesweek, en organiseren onder andere een Walk of Peace op 21 september, de Internationale Dag voor de Vrede.

Gelukkig zijn er overal ter wereld mensen zoals Valentina en Stana, die zich met steun van PAX, blijven inzetten voor geweldloze oplossingen en vreedzaam samenleven. Omdat ze het als hun taak zien om vrede door te geven aan de volgende generatie. Steek hen een hart onder de riem, en stuur hen een vredesduif! PAX zorgt er dan voor dat de vredesduiven tijdens de Vredesweek 2018 in Srebrenica aan Stana en Valentina worden overhandigd.

Je kunt dit vredeswerk steunen via de collecte. Bestel hiervoor gratis de collectefolder waarin Sara Srebrenica staat uitgelicht.

Lees ook het reisverslag van PAX collega Madelon Grant, coördinator Ambassades van Vrede, van haar bezoek aan Sara Srebrenica in juli 2018.

Lees ook het interview dat PAX stagiaire Naoual had met Dion van den Berg, over de relevantie van het thema Generaties voor Vrede in de context van Srebrenica.