Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif voor Maha Hamada Ghrer

Maha is een jonge Syrische vrouw (27) uit Aleppo. Ze is lerares en coördinator van een scholenproject in Aleppo. Van 11 tot 18 maart 2014 was Maha in Nederland om aandacht te vragen voor de rol die burgers, gewone mensen zoals zij, spelen in Syrië.

Stuur een vredesduif naar Maha Ghrer

In het bevrijde gedeelte van Aleppo werd het onderwijs meer en meer door Al Qaida achtige groepen zoals ISIS opnieuw opgezet. Dat betekende dat meisjes en jongens gescheiden werden. Daarom richtte Maha scholen op waar wél gemengd onderwijs werd gegeven.

Maha's man Mustafa Qarman werd op 16 november 2012, tijdens een vreedzame demonstratie, geraakt door een mortier en kwam daarbij om het leven. Hij werd slechts 30 jaar.

Maha was vastbesloten zijn werk voort te zetten, maar moest op den duur Aleppo ontvluchten vanwege de bedreigingen door ISIS. De Mustafa Qarmanschool is vernoemd naar haar in de oorlog omgekomen echtgenoot. Naast haar werk voor de organisatie Kesh Malek als coördinator van het scholenproject werkt ze vanuit Gaziantep (Turkije) voor de Syrische Oppositie Coalitie als hulpcoördinator.

Van 11 tot 18 maart 2014 was Maha in Nederland om aandacht te vragen voor de rol die burgers, gewone mensen zoals zij, spelen in Syrië. Over de vreedzame, civiele oppositie hoor je weinig. Ze heeft verteld over haar werk in Syrië, en over haar strijd om ooit in vrijheid te kunnen leven in een land waar alle inwoners, onafhankelijk van afkomst of geloof, gelijke rechten hebben. Voor meer informatie over de Mustafa Qarmanschool kun je op www.adoptarevolution.nl terecht.