Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif voor Lina in Syrië

Stuur een vredesduif naar Lina in Hassakeh, Syrië.

Met gevaar voor eigen leven zetten moedige Syriërs zich in voor vrede in hun stad, dorp of wijk. Zij geloven nog in een Syrië waar jongens en meisjes met verschillende religieuze en etnische achtergronden samen kunnen komen. Deze Lessen in vrede worden door heel Syrië georganiseerd en kunnen steun uit Nederland goed gebruiken.

In de stad Hassakeh moesten de inwoners in juni 2015 vluchten voor ISIS. Sommigen waren al van het platteland naar de stad gevlucht en moesten nu weer verder trekken. Er werd hevig gevochten, maar na een maand konden de mensen terug naar huis. Lina hielp mensen die geen geld hadden om te vluchten om toch de stad uit te komen. “Ik gaf hen water en wat te eten en soms ook geld voor een taxi als ze te moe of te oud waren om nog verder te lopen.” Tenslotte moest ook Lina vluchten. De activiteiten van Lina vielen PAX op en tijdens de vorige Vredesweek hebben we haar in het zonnetje gezet als ‘bruggenbouwer van vrede’.

Toen de gevechten over waren, was ze een van de eersten om weer naar Hassakeh te gaan. Daar zorgde ze samen met andere vrijwilligers ervoor dat er weer activiteiten in het buurthuis werden gedaan. Lina springt in op de behoeften die buurtbewoners naar voren brengen. Hulp bij het opzetten van een moestuin, dagbesteding voor de jonge kinderen, maar ook EHBO-trainingen en psychosociale hulp. Hassakeh is een multiculturele stad, met naast moslims, een aanzienlijke christelijke, joodse en yezidi bevolking. Lina helpt iedereen die dat nodig heeft, ongeacht afkomst of religie.

Juist nu kunnen activisten zoals Lina een bemoediging vanuit Nederland goed gebruiken. U kunt ook een brief of houten duifje naar haar sturen, de medewerkers van PAX zorgen dat het in Syrië terechtkomt.