Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif voor Chiho Kozakura

Stuur een vredesduif naar Chiho Kozakura.

Op 4 en 9 augustus 1945 vielen atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Eind 1945 waren als gevolg van de aanvallen circa 250.000 mensen om het leven gekomen. Als gevolg van stralingsziekte en kanker zouden nog enige honderdduizenden slachtoffers zijn gevallen. Overlevenden hebben de ernst van de ramp doorgegeven aan hun kinderen en kleinkinderen. Chiho (1998) is een van die kleinkinderen. Zij gaat de wereld over om te wijzen op de desastreuze gevolgen van nucleaire wapens.

'Ik wil al hun levens redden'
Ondanks haar jonge leeftijd is ze vastbesloten om haar tijdgenoten te vertellen dat zolang er kernwapens zijn, niemand veilig is. ‘Ik wil niet overleven door anderen te doden met kernwapens. Ik wil er ook niet door gedood worden. Ik wil mijn dierbare familie niet verliezen aan kernwapens. Ik geloof dat we kernwapens kunnen afschaffen als we onze verantwoordelijkheid nemen. Op dit moment worden veel kinderen bedreigd door kernwapens ergens op deze wereld. Ik wil al hun levens redden. Dus we moeten opschieten.’

Chiho zet zich op verschillende vlakken in om haar droom van een kernwapenvrije wereld waar te maken. Het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde haar naar de Verenigde Naties als jongerenvertegenwoordiger en tijdens de bijeenkomst in Mexico in 2014 sprak zij over de humanitaire gevolgen van kernwapens. In april 2014 sprak zij als vertegenwoordiger van de jeugd over de afschaffing van kernwapens tijdens Non-Proliferation and Disarmament Initiative (NPDI) Meeting in Hiroshima ten overstaan van ministers van buitenlandse zaken en andere jeugdleiders.

Chiho zet zich in voor ontwapening. Ze zoekt naar manieren om een kernwapenvrije wereld mogelijk te maken, omdat zij uit de directe overlevering weet wat de gevolgen zijn. Haar dapper optreden is opmerkelijk. Of zij een verschil weet te maken is ook afhankelijk van de hoeveelheid steun die krijgt.

Wilt u haar motiveren en uw steun geven?