Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif voor Ahmed in Syrië

Stuur een vredesduif naar Ahmed in Saraqeb, Syrië.

Met gevaar voor eigen leven zetten moedige Syriërs zich in voor vrede in hun stad, dorp of wijk. Zij geloven nog in een Syrië waar jongens en meisjes met verschillende religieuze en etnische achtergronden samen kunnen komen. Deze Lessen in vrede worden door heel Syrië georganiseerd en kunnen steun uit Nederland goed gebruiken.

Ahmed is een jonge theatermaker in Saraqeb. Hij maakt deel uit van Kesh Malek (Schaakmat), een organisatie van jonge Syriërs. Vanaf het begin van de oorlog (2011) werken zij aan meer vrijheid, democratie en gelijke burgerrechten in Syrië. Hierbij richten ze zich vooral op kinderen, onderwijs en ontwikkeling.

Kesh Malek organiseert onder andere onderwijs voor de kinderen in hun buurt, ongeacht hun afkomst, geslacht of religie. En dat is niet gemakkelijk; het is roeien tegen de stroom in. Saraqeb is al jaren toneel van veel geweld, omdat het op een kruispunt van wegen ligt. ISIS en andere extremisten hebben de stad in handen gehad en in de zomer van 2016 bombardeerden Russische en Syrische vliegtuigen de stad. Ahmed wil een alternatief bieden voor al het geweld aan de kinderen en jongeren in zijn stad.

"Als jonge vader weet ik hoe belangrijk het is om je kind wat afleiding te geven. Samen met andere jongeren organiseren we daarom theatervoorstellingen. Dan hoor je weer gelach, dat geeft zo'n goed gevoel." Met de theaterlessen ervaren de jongeren wat vrolijkheid en voelen ze zich verbonden met anderen. Zo krijgen ze weer perspectief. Humor is het belangrijkste ingrediënt van de theaterlessen die Ahmed geeft. "Dan hoor je weer gelach, dat geeft zo'n goed gevoel. Ik hoop dat kinderen en jongeren zich weer thuis gaan voelen in Syrië."

De laatste dagen zijn er veel bombardementen geweest in Saraqeb. Ahmed noemde een aantal van meer dan honderd aanvallen op een  dag. Als gevolg van  de bombardementen zijn de activiteiten voor de kinderen eventjes gestaakt. Gelukkig meldde Ahmed ons dat zijn huis maar een klein beetje beschadigd is en dat het wel te repareren valt. Maar nu is het opeens rustiger, en als het zo blijft, "insha'allah", gaan ze weer sketches bedenken en opvoeren.

Juist nu kunnen activisten zoals Ahmed een bemoediging vanuit Nederland goed gebruiken. U kunt ook een brief of houten duifje naar hem sturen, de medewerkers van PAX zorgen dat het in Syrië terechtkomt.