Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif voor Aferdita Sylaj

" Ik werk samen met vredesactivisten in Mitrovica, Kosovo. In deze stad wonen aan de noordelijke kant van de rivier de Ibar Serviërs en aan de zuidelijke  kant Albanezen. Sinds de oorlog in 1999 eindigde is de rivier in feite een muur tussen beide bevolkingsgroepen. De meeste mensen durven de drie bruggen over de rivier niet over en hebben geen idee hoe het er aan de andere kant uit ziet."  - Jitske Hoogenboom, PAX programmaleider Kosovo

Stuur een vredesduif naar Aferdita Sylaj

Bovenstaand citaat geeft in het kort weer hoe de situatie in Kosovo nu is. De oorlog is voorbij, maar er heerst nog een gespannen vrede.  Begin november werd deze spanning in de stad Mitrovica nog eens pijnlijk duidelijk doordat de lokale verkiezingen werden verstoord. Mensen werden geïntimideerd om wel of niet te gaan stemmen, een stembureau werd overvallen en stembussen werden vernield. Een aantal stembureaus in het noorden van Mitrovica moest noodgedwongen eerder sluiten dan gepland en de verkiezingen moesten daar opnieuw gehouden worden.

Gelukkig zijn er ook mensen die zich willen inzetten voor een goede, vreedzame sfeer in de stad. PAX werkt in Kosovo samen met Community Building Mitrovica (CBM). Deze organisatie draagt bij aan een leefbare, vreedzame stad  en zet zich in om mensen van het noorden en van het zuiden bij elkaar brengen. Dit doet zij op talloze manieren.

Er is bijvoorbeeld een vrouwenvereniging opgericht voor vrouwen met verschillende etnische achtergronden. CBM is ook medeoprichter van de Mitrovica RockSchool en  organiseert debatten en uitwisselingen voor jongeren.  Daarbij kunnen jongeren hun mening geven en wordt er naar elkaar geluisterd. Daarnaast stimuleert CBM burgers en beleidsmakers uit de stad om zich in te zetten voor gemeenschappelijke problemen, zoals de gebrekkige infrastructuur en sociale voorzieningen. .

De directeur van CBM komt zelf uit Mitrovica. Haar naam is Aferdita Sylaj Na de oorlog werd haar familie verdreven uit het noorden van de stad. Nu woont ze het in het zuiden. Ondanks of juist door deze ervaring zet Aferdita zich sindsdien in voor vrede. Zij durft de scheidingsrivier - letterlijk en figuurlijk- over te steken, en inspireert anderen om dit ook te doen. .

"This July we brought 40 kids on an activity - 20 from the north, 20 from the south," vertelt ze. "Their first reaction when they met each other was, 'Wow, they are normal.' Because for a long time they had no contact with each other, they thought the other was not human. They don't have this daily contact. That is where we are lacking. We have to cross the bridge more."

Nadat de stad in november werd opgeschrikt door geweld, hoopt Aferdita nu op een rustige kerst  en jaarwisseling. Jij kunt daaraan bijdragen. Bemoedig haar en haar werk door een vredesduif te sturen.

Kijk voor meer informatie over de situatie op www.paxvoorvrede.nl of blog4kosovo.wordpress.com of www.cbmitrovica.org