Bekijk alle vluchten »

Een vredesduif naar Colombia

Stuur Rafel en Maira Mendez Barbosa een vredesduif.

In Colombia, in het departement Cesar, proberen omwonenden van mijnen hun leefomgeving te beschermen. Zij komen ook op voor de belangen van de mijnwerkers. Zij worden bedreigd door de mijnbouwbedrijven en in sommige gevallen vinden zij de dood. Nabestaanden geven niet op en willen niet opgeven. U kunt Rafel en Maira hoop geven door uw betrokkenheid. Stuurt u hen een vredesduif.

Stuur Rafel en Maira Mendez Barbosa een vredesduif

Rafel Arturo Mendez Barbosa en Maira Marleni Mendez Barbosa, broer en zus. Hun vader werd in 2002 op een nacht het huis uit gesleurd door gemaskerde mannen en op deze plek voor de ogen van hen en hun moeder doodgeschoten. Omdat hij vakbondslid was. Rafel is twee jaar geleden opeens nog eens bedreigd.

Hieronder vertelt hun moeder haar verhaal.

"Op 19 februari 2002 verschenen om twee uur in de ochtend zo`n 30 paramilitairen in ons dorp", vertelt hun moeder Marina Vargosa (56). "Ze stopten bij ons huis en bonkten op de deur, maar ik wilde niet opendoen. "Schiet op, anders gooien we een granaat naar binnen!", riepen de mannen. Daarna trapten ze de deur in. "Jullie steunen de guerrilla!", riepen de mannen. Ze hadden zwarte maskers op, ze waren niet te herkennen. Ik riep dat dat niet waar was, maar ze luisterden niet. We moesten op de grond gaan liggen. Ze doorzochten ons huis naar belastende papieren, ze smeten al onze spullen op de grond. Ze waren gekomen met een grote pick-up en een legervoertuig. Alles van waarde namen ze mee, onder andere onze motor. Ze dreigden dat ze ons zouden meenemen, maar ik schreeuwde tegen hen: "Als jullie ons willen vermoorden, doe het dan hier!"

"Nadat ze het huis doorzocht hadden, beschuldigden de para`s mijn man ervan lid te zijn van vakbond Sintraminergetica, een vakbond die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden bij mijnbouwbedrijf Drummond. Maar mijn man was geen lid van die vakbond. Hij werkte wel voor Drummond, hij bestuurde vrachtauto's voor dat bedrijf. Uiteindelijk sleepten ze mijn echtgenoot naar buiten en daar schoten ze hem dood, hier, voor ons huis, in het bijzijn van onze kinderen. Hij had negen kogels in zijn lichaam."